Puhujat 2023

Ekaterina Glikman

Ekaterina Glikman is one of the founders and the first deputy editor-in-chief of Russian media in exile “Novaya Gazeta Europe” (launched in April 2022). She currently lives in Switzerland. Previously she has worked for the independent Russian newspaper “Novaya Gazeta” for over 20 years. In 2022 she received the Swiss ProLitteris award and Press Emblem Campaign award for her journalistic work.

Maksym Kravchuk


Mr. Maksym Kravchuk, Political Counsellor of the Embassy of Ukraine in Finland with 22 years of diplomatic service and policy planning experience in matters of national and international security, Ukraine’s partnerships with NATO, the United States, Baltic countries, and Finland.

Jami Haavisto

Jami Haavisto, kuva Salla Merikukka

Jami Haavisto on Vihreiden nuorten puheenjohtaja ja Vihreiden puoluehallituksen jäsen, joka on kiinnostunut turvallisuuspolitiikasta alunperin yhtenä energia- ja ympäristöpolitiikan ulottuvuutena. Haavisto on kotoisin Seinäjoelta ja opiskelee Helsingin yliopistossa ympäristö- ja luonnonvarataloustiedettä, jonka näkökulmissa toistuu myös laaja-alaiset turvallisuusaspektit.

Hannu Himanen


Hannu Himanen teki 40 vuotta kestäneen diplomaatin uran ulkoministeriön palveluksessa. Hän on toiminut suurlähettiläänä Jakartassa, Geneven YK-järjestöissä ja Moskovassa (2012–2016) sekä alivaltiosihteerinä ulkoministeriössä. Hän on ahkera turvallisuuspolitiikan kommentoija ja julkaissut kirjat Länttä vai itää – Suomi ja geopolitiikan paluu (2017) ja Iloniemi – Eminenssi (2022).

Antti Häkkänen


Mäntyharjulla vuonna 1985 syntynyt Häkkänen valmistui oikeustieteen maisteriksi vuonna 2014 Helsingin yliopistossa. Hän on ollut Kokoomuksen kansanedustajana Kaakkois-Suomen vaalipiiristä yhtäjaksoisesti vuodesta 2015 lähtien. Mäntyharjun kunnanvaltuuston jäsenenä hän on toiminut vuodesta 2009. Aikaisemmin Häkkänen toimi oikeusministerinä Juha Sipilän hallituksessa 5.5.2017-5.6.2019. Eduskunnassa hän toiminut muun muassa puolustusvaliokunnan puheenjohtajana 9.9.2022-4.4.2023 sekä jäsenenä valtiovarainvaliokunnassa, sivistysvaliokunnassa, perustuslakivaliokunnassa ja hallintovaliokunnassa.

Janne Jaakkola


Kenraaliluutnantti Jaakkola on syntynyt Vehmaalla vuonna 1967, ja hän on valmistunut Kadettikoulusta vuonna 1990. Jaakkola on palvellut urallaan mm. Laskuvarjojääkärikoulussa, Utin Jääkärirykmentissä, Puolustusministeriössä, Porin Prikaatissa sekä useissa tehtävissä Pääesikunnassa. Jaakkola on palvellut kriisinhallintaoperaatioissa Kosovossa ja Afganistanissa. Hän on suorittanut yleisesikuntaupseeriopinnot Norjassa. Kenrl Jaakkola on toiminut Pääesikunnan logistiikkapäällikkönä sekä suunnittelupäällikkönä vuosina 2018-2022. Vuonna 2023 hänet nimitettiin puolustusvoimien strategiapäälliköksi ja samana vuonna hänet on ylennetty kenraaliluutnantiksi.

Tuija Karanko


Ms. Tuija Karanko was appointed Secretary General of AFDA, the Association of Finnish Defence and Aerospace Industries in 2010. AFDA is a non-profit organization representing the interests of the Finnish industries within defence, aerospace and security. AFDA has more than 150 member companies and is part of the Technology Industries of Finland.

Before this position Ms. Karanko had a long career within the Finnish public administration. In her position as a Ministerial Advisor at the Ministry of Defence of Finland her responsibilities included strategic planning, materiel and industrial policy, international relations as well as supervising of projects and procurements. Prior to that, she worked at the Ministry of Agriculture and Forestry where she mainly focused on international relations. During that time, she also served as an exchange civil servant at the Swedish Ministry of Agriculture. She started her working career at the Finnish Defence Forces already during her studies. She has held several positions at the Joint Command and certain Defence Forces’ agencies dealing mostly with international relations and Finland’s participation in NATO’s Partnership for Peace program.

Ville Kaunisto


Ville Kaunisto on Kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja Kouvolasta. Kaunisto toimii eduskunnassa talousvaliokunnan varapuheenjohtajana sekä jäsenenä suuressa valiokunnassa sekä tulevaisuusvaliokunnassa. Hän on aiemmin ollut jäsen myös sivistysvaliokunnassa. Kaunisto on lisäksi Eurooppalaisen Suomen hallituksen puheenjohtaja ja Ulkopoliittisen instituutin hallituksen jäsen sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen ja puheenjohtaja. Ennen eduskuntauraansa Kaunisto pelasi koripalloa mm. Ranskassa.

Elina Kervinen


Toimittaja Elina Kervinen on Helsingin Sanomien Nato-kirjeenvaihtaja. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Sanomien politiikan toimittajana ja Skandinavian-kirjeenvaihtajana Tukholmassa.

Veli-Pekka Kivimäki


Veli-Pekka Kivimäki työskentelee erikoistutkijana Suojelupoliisissa. Lisäksi hän opettaa Johns Hopkins -yliopistossa Yhdysvalloissa ja Jyväskylän yliopistossa. Ennen Suojelupoliisia Kivimäki on työskennellyt strategisen analyysin parissa Puolustusvoimissa ja teknologia-alalla. Kivimäen tutkimusaiheiden ytimessä ovat muun muassa avointen lähteiden tiedustelun kehitys ja teknologian vaikutukset kansalliselle turvallisuudelle.

Pauli Kopu


Media Television Jälkeen (Into, 2019) kirjan kirjoittanut Pauli Kopu on tutkinut ja haastatellut maailman mediavaikuttajia aiheena median muutoksesta yksisuuntaisesta teollisesta kaksisuuntaiseen ja sirpaloituneeseen. Internet on syrjäyttänyt television käytetyimpänä mediavälineenä länsimaissa ja tämä haastaa yhtenäisyyttä ja luottamusta.Työkseen Pauli Kopu on tuottanut ja suunnitellut mainoksia suomalaisille ja kansainvälisille yhtiöille sekä toiminut tv-sarjojen ja elokuvien kehittäjänä, käsikirjoittajana ja tuottajana. Informaatioturvallisuus, informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen on ollut osa Pauli Kopun päivittäistä työtä niin puolustusvoimien, Naton kuin myös Valtioneuvoston kanslian kanssa.

Jukka Kopra


Jukka Kopra on eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen neljännen kauden kansaedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Lappeenrannasta, DI sekä pitkän linjan yrittäjä. Kopra on urallaan perehtynyt talouteen, turvallisuuteen ja maanpuolustukseen, hänet tunnetaan myös Venäjä-osaamisestaan. Jukka Kopra on Kokoomuksen ehdokas Suomen uuden NATO-valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi.

Petri Korhonen


Petri Korhonen on turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut Demokraatti-lehden vastaava päätoimittaja.

Janne Kuusela


Ylijohtaja Janne Kuusela on Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston osastopäällikkö. Koulutukseltaan Kuusela on Yhteiskuntatieteiden maisteri ja hän on työskennellyt Puolustusministeriössä vuodesta 1999 alkaen useissa eri tehtävissä. Hänellä on pitkäaikainen kokemus Suomen Nato-yhteistyön hoitamisesta sekä Puolustusministeriössä että Suomen Nato-edustustossa Brysselissä.

Minna Laajava


Minna Laajava toimii ulkoministeriössä Turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkönä ja on ollut keskeisessä roolissa Nato-jäsenyysprosessin läpiviemisessä. Laajava on ollut ulkoministeriön palveluksessa vuodesta 2003. Hän on aiemmin työskennellyt mm. Lontoon suurlähetystössä suurlähettilään sijaisena, turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä tehtävissä ulkoministeriön poliittisella osastolla sekä Pariisin että Tukholman suurlähetystöissä. Laajava on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri (valtio-oppi, kansainvälinen politiikka) Helsingin yliopistosta ja MSc (European Studies) London School of Economics’sta.

Lauri Laitinen


Lauri Laitinen on Perussuomalaisen nuorison puheenjohtaja. Hän on 19-vuotias ensiapuopiskelija Lappeenrannasta.

Mary A. Legere


Kenraaliluutnantti (evp.) Mary A. Legere on Accenture Global Defencen toimitusjohtaja ja Yhdysvaltain puolustusvoimien entinen tiedustelu-upseeri. Ennen siirtymistään Accentureen vuonna 2016, Mary palveli 34 vuotta Yhdysvaltain puolustusvoimissa ja tiedusteluyhteisössä. Hänellä on laaja kokemusta tiedustelu-, turvallisuus- ja kyberorganisaatioiden johtamisesta ja on toiminut mm. Yhdysvaltain armeijan 58 000 tiedusteluammattilaisen johtajana sekä Yhdysvaltain maailmanlaajuisen tiedusteluorganisaation komentajana. Hän on myös palvellut vanhempana sotilastiedustelu-upseerina Irakissa ja Korean tasavallassa.

Kari Liuhto


Kari Liuhto received his Ph.D. from the University of Glasgow, the United Kingdom, in 1997, and the degree of Doctor of Science from the Turku School of Economics, Finland, in 2000. Liuhto was nominated as a tenure professor in International Business at the Lappeenranta University of Technology in the year 2000, and he has been Director of the Pan-European Institute at the University of Turku since 2003 and Director of Centrum Balticum Foundation since 2011. Professor Liuhto has been involved in several projects funded by the European Commission and several Finnish ministries. Liuhto is the founder and the editor-in-chief of one of the world’s leading discussion platforms dealing with the Baltic Sea region, namely the Baltic Rim Economies (BRE) review, which has been published quarterly since the year 2004.

Maria Miala


Maria Miala on Kokoomusnuorten 1.varapuheenjohtaja ja Kokoomuksen varavaltuutettu Helsingistä.

Juha Moisio


Juha Moisiolla on pitkä kokemus puolustusteollisuudesta. Hän on sotilasuransa jälkeen toiminut menestyksellisesti eri tehtävissä ulkomailla ja Suomessa muun muassa Robonic Ltd Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2003–2019. Tämän jälkeen hän on vastannut liiketoiminnan kehittämisestä kahdessa muussa puolustusalan kotimaisessa yrityksessä. Hän on toiminut pitkään kotimaisen puolustusteollisuuden etujärjestön hallituksessa. Hän on hyvin verkostoitunut niin kotimaan kuin ulkomaiden teollisuuspiireissä kuten myös puolustushallintomme suuntaan. Juha Moisio on koulutukseltaan opistoupseeri, tradenomi ja hän opiskelee tällä hetkellä tietojohtamista LUT:ssa. Sotilasarvoltaan hän on majuri (evp.)

Salla Nazarenko

16062021 Helsinki Salla Nazarenko by Heli Saarela

Salla Nazarenko is a journalist, writer and media scholar. She defended her PhD about patriotism in Russian and Georgian television at the University of Tampere in 2021. She is a fellow of Reuters Institute of the Study of Journalism at the Oxford University 2009 and a Rotary Peace Fellow from Chulalongkorn University, Bangkok 2019.Nazarenko has spent years in Central Asia and Caucasus working for international organizations in the fields of freedom of expression and civilian crisis management.At the UFJ, Nazarenko deals with media policy, ethics, freedom of speech and international affairs.

Simo Pesu


Everstiluutnantti Simo Pesu aloitti vuonna 2020 tehtävässään Venäjä-ryhmän johtajana Sotataidon laitoksessa. Tehtävään kuuluu Maanpuolustuskorkeakoululla opettaminen, tutkimus sekä yhteiskuntasuhteet. Ennen nykyistä tehtäväänsä Pesu on palvellut erikoisjoukoissa Utissa, sotilastiedustelussa ja puolustustutkimuksessa sekä kriisinhallinta ja rauhaturvaamistehtävissä. Puolustusasiamiestehtävissä hän on palvellut Venäjällä ja Keski-Aasiassa. Upseerina Pesu aloitti palveluksensa Reserviupseerikoulussa vuonna 1993.

Matti Posio


Matti Posio on journalistina erikoistunut turvallisuuspolitiikkaan ja kansainvälisiin kysymyksiin 1990-luvulta lähtien. Hän on perehtynyt läheltä Venäjän tapahtumiin entisenä Moskovan kirjeenvaihtajana. Viime vuodet hän on paneutunut Ukrainaan, mistä raportoi jo vuosien 2004-2005 oranssissa vallankumouksessa. Matti on Lännen Median toimituksen päällikkö ja tänä syksynä Ukrainaan keskittyvän Tampereen Sananvapaustapahtuman aloitteentekijä.

Kari Renko


Kari Renko on Patria-konsernin johtoryhmän jäsen vastuualueenaan strategiset hankkeet. Ennen Patriaa Kari teki pitkän uran Puolustusvoimissa. Hän jäi reserviin insinöörikenraalimajurina Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtajan tehtävästä kesällä 2022. Hän oli samalla myös Puolustusvoimien pääinsinööri. Puolustusvoimissa Kari työskenteli useissa tehtävissä, jotka ovat liittyneet mm. tutkimukseen, puolustusmateriaalin elinjakson hallintaan, materiaalihankintoihin ja logistiikan johtamiseen. Kari on toiminut myös apulaispuolustusasiamiehenä Washington DC:ssä vastaten puolustusmateriaaliyhteistyöstä. Koulutukseltaan Kari on lentotekniikan diplomi-insinööri.

Aleksi Sandroos


Aleksi Sandroos on Sastamalalainen Keskustanuorten puheenjohtaja. Hän on 28-vuotias lähihoitaja ja opiskelee hallintotieteitä Vaasan yliopistossa.

Curtis Scaparrotti


In 2019, General (Retired) Curtis “Mike” Scaparrotti completed a distinguished 41-year career in the US Army as the Commander, US European Command and Supreme Allied Commander Europe, NATO. As the NATO Commander, General Scaparrotti worked to preserve the security and stability of the Alliance and strengthen it in the face of traditional and new-age adversaries. He collaborated with the leadership of all 29 NATO member nations, as well as the various NATO partner countries around the world.

Wegger Christian Strømmen


H.E. Ambassador Wegger Christian Strømmen is the Norwegian Ambassador designate to Finland.

Julia Ståhle


Julia Ståhle on RKP-nuorten puheenjohtaja. Hän on ollut aktiivinen nuorisopolitiikassa ja yhdistyksissä jo useita vuosia. Puheenjohtajakautensa lisäksi Ståhle opiskelee yhteiskuntatieteitä Helsingin yliopiston maisteriohjelmassa.

Esa Suominen


Esa Suominen on eurooppalaisen yhteiskuntapoliittiseen konsultointiin keskittyneen Rud Pedersen Public Affairsin Suomen hallituksen puheenjohtaja ja osakas. Hän on aimmin toiminut valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä ja erityisavustajana opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä liikenne- ja viestintäministeriössä. Lisäksi hän on toiminut Palvelualojen ammattiliiton hallintopäällikkönä ja SDP:n poliittisen osaston päällikkönä.

Iro Särkkä


VTT Iro Särkkä on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen erityisosaamisalojaan ovat Suomen, Pohjoismaiden ja EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka, NATO, Ranskan ulko- ja sisäpolitiikka sekä poliittisen käyttäytymisen eri muodot. Särkkä on työskennellyt aikaisemmin mm. Helsingin yliopiston tutkijakoulun asiantuntijana, tutkijana ja erityisasiantuntijana Puolustusvoimissa sekä MEP-avustajana Euroopan parlamentissa.

Marita Toikka


Marita Toikka on työskennellyt Kouvolan kaupunginjohtajana vuodesta 2017 alkaen. Tätä ennen hän on ollut johtavissa virkatehtävissä Imatran, Joutsenon ja Lappeenrannan kaupungeissa yhteensä vuodesta 2000 alkaen. Toikka on valmistunut vuonna 1999 Helsingin yliopistosta oikeustieteen maisteriksi ja arvoltaan hän on varatuomari. Hän vaikuttaa luottamustehtävissä Kuntien takauskeskuksen ja Itärata Oy:n hallituksien jäsenenä.

Kristian Tornivaara


Mr. Kristian Tornivaara has long experience in defence business as an entrepreneur and as an executive. His career started with ship design and naval architecture, moving from commercial shipbuilding through design software development to various navy projects. Based on this experience, he has profound background skills and understanding in naval design, software and product development, manufacturing processes, research and demanding technology projects.

Tornivaara has been the co-founder of Surma Ltd, a globally recognized company specialized in naval combat survivability management and lethality analysis. After a company merger, he has been the past two years developing defence business at a private Finnish technology corporation DA-Group. DA-Group is a privately owned Finnish SME serving Defence and aerospace customers globally. It is one of the trusted partners for Finnish Defence Forces, with special focus in electronic and underwater warfare, special navy projects and space situational awareness. Tornivaara is currently the Chief Defence Business Development Officer. For years, Tornivaara has been actively supporting the work of AFDA, the Association of Finnish Defence and Aerospace Industries, with six years in the Board and three as the vice-chair of AFDA.

Pekka Turunen


Eversti Pekka Turusella on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus Puolustusvoimien eri tehtävistä. Suurimman osan palvelusajastaan hän on työskennellyt sotilastiedustelussa, jossa viimeisimpinä tehtävävinä olivat Pääesikunnan tiedusteluosaston apulaisosastopäällikkö sekä puolustusasiamies Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Hän palasi Moskovasta heinäkuussa 2022 ja aloitti nykyisessä tehtävässään Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen johtajana.

Kimi Uosukainen


Kimi Uosukainen on 27-vuotias Demarinuorten varapuheenjohtaja. Kimillä on pitkä ja monipuolinen kokemus nuorisopolitiikassa toimimisesta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka hänellä on edennyt harrastuksena aina Hillary Clintonin ’08 esivaalikampanjan seuraamisesta tämän päivän suurvaltapolitiikan ja diplomatian seuraamiseen.

Pinja Vuorinen


Pinja Vuorinen toimii Vasemmistonuorten puheenjohtajana. Vuorinen on 25-vuotias helsinkiläinen ja opiskelee globaalin poliittisen talouden linjalla Helsingin yliopistossa. Hän on aiemmin opiskellut politiikan tutkimusta ja taloustiedettä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Vuorinen on suorittanut vapaaehtoisen asepalveluksen ja on sotilasarvoltaan vänrikki.

Eemil Silventoinen


Eemil Silventoinen on 21 vuotias KD Nuorten ulko- ja turvallisuus vastaava Vantaalta. Eemil on ollut aktiivisesti politiikassa mukana viimeiset kolme vuotta. Ensimmäiset vaalit olivat kuntavaalit 2021 ja viimeisimpänä hän osallistui eduskuntavaaleihin. Nykyisin Eemil on mukana puolueen paikallisosaston toiminnassa ja toimii KD Nuorten Helsingin ja Uudenmaan piirin puheenjohtajana.