Kouvolan turvallisuuskonferenssi 2023

Suomen Nato-prosessi sai kiitosta

Kouvolan turvallisuuskonferenssissa 18.9.2023 keskusteltiin turvallisuuspoliittisista kysymyksistä alan huippuasiantuntijoiden johdolla. Puhujina kuultiin Suomen turvallisuus- ja puolustusalan terävintä kärkeä sekä politiikan että teollisuuden saralta. Lisäksi mukana oli puhujia pohjoismaista ja Natosta. Ohjelmassa käsiteltiin turvallisuutta myös informaatiosodan näkökulmasta ja keskusteltiin puolustusteollisuuden roolista Natossa sekä yhteiskunnan selviytymiskyvystä muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka avasi Kouvolan turvallisuuskonferenssin nostamalla esiin Kouvolan roolin Suomen suurimpana varuskuntakaupunkina ja sen merkityksen maan turvallisuuden kannalta. Naton Euroopan joukkojen aiempi komentaja, SACEUR, kenraali Curtis Scaparrotti (evp), osallistui turvallisuuskonferenssiin etäyhteydellä Yhdysvalloista. Hän kiitteli Suomen historiallisen nopeaa liittymisprosessia Natoon ja kertoi, että tämä teki Suomen jäsenyyden tukemisen helpoksi Yhdysvalloille. Se on Scaparrottin mukaan myös selkeä viesti Venäjälle Euroopan yhtenäisyydestä.

Puolustusministeri Antti Häkkänen korosti, että nuoresta iästään huolimatta Kouvolan turvallisuuskonferenssi on jo vakiinnuttanut asemansa. Hän korosti, että Nato ja EU ovat molemmat Suomelle ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkökulmasta tärkeitä, toisiaan täydentäviä foorumeita. Naton kautta edistetään yhteistä sotilaallista puolustusta, EU:n kautta mm. eurooppalaista turvallisuutta edistävää lainsäädäntöä.

Kouvolan turvallisuuskonferenssi juurrutti asemaansa keskeisimpänä keskustelufoorumina Suomen turvallisuuspoliittisessa vuosikalenterissa. Kouvolassa neljättä kertaa järjestetty turvallisuuskonferenssi oli jälleen menestys ja kokosi yhteen laajasti turvallisuusalan asiantuntijoita Suomesta ja maailmalta kuulemaan turvallisuuspolitiikan ajankohtaisia näkökulmia.

Presidenttiehdokkaat 2024 tentissä

Kouvolan Synergiakeskus Kohoassa presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Paavo Väyrynen keskustelivat muun muassa Nato-jäsenyydestä, ydinaseiden uhasta, tuulivoimasta ja presidentin tiedonantovelvollisuudesta.

Jalkautuminen Manskille täydensi turvallisuustapahtuman

Samanaikaisesti Kouvolan turvallisuuskonferenssin ja presidenttiehdokkaiden paneelikeskustelun kanssa järjestettiin perinteinen Kouvolan Turvallisuus & Viranomaiset Manskilla -tapahtuma, jossa eri viranomaiset jalkautuivat kadulle esittelemään kalustoaan ja toimintaansa. Tapahtuma täydensi hyvin maanantaisen turvallisuuspoliittisen tapahtumakokonaisuuden.

Paneeli 2

  • Medialukutaito, Informaatiovaikuttaminen ja yhteiskunnan iskunkestävyys
  • Miten suomalainen puolustusteollisuus voi hyödyntää Suomen Nato-jäsenyyttä

Kouvolan turvallisuuskonferenssi 2023 Suomen rooli Natossa verkkotallenne

Presidenttitentti

Turvallisuuskonferenssi 2023 koostevideo