Nato puhututti – Kouvolan turvallisuuskonferenssi oli jälleen menestys

Kenraali Curtis Scaparrotti (evp), Naton Euroopan joukkojen aiempi komentaja, SACEUR

Kouvolan turvallisuuskonferenssi juurrutti maanantaina 18.9.2023 asemaansa keskeisimpänä keskustelufoorumina Suomen turvallisuuspoliittisessa vuosikalenterissa. Tämän vuoden turvallisuuskonferenssissa pohdittiin erityisesti Nato-jäsenyyden mukanaan tuomia puolustuspoliittisia etuja ja velvollisuuksia ja Suomen uutta roolia.

Kouvolassa nyt neljättä kertaa järjestetty turvallisuuskonferenssi oli jälleen menestys ja kokosi yhteen laajasti turvallisuusalan asiantuntijoita Suomesta ja maailmalta kuulemaan turvallisuuspolitiikan huippupuheenvuoroja. Maanantaina järjestetty tapahtuma sai runsaasti medianäkyvyyttä ja suurta kiinnostusta herätti myös samassa yhteydessä järjestetty presidenttiehdokkaiden turvallisuusteen keskittynyt paneelikeskustelu.

Suomen Nato-prosessi sai kiitosta

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka avasi Kouvolan turvallisuuskonferenssin nostamalla esiin Kouvolan roolin Suomen suurimpana varuskuntakaupunkina ja sen merkityksen maan turvallisuuden kannalta.

Naton Euroopan joukkojen aiempi komentaja, SACEUR, kenraali Curtis Scaparrotti (evp), osallistui turvallisuuskonferenssiin etäyhteydellä Yhdysvalloista. Hän kiitteli Suomen historiallisen nopeaa liittymisprosessia Natoon ja kertoi, että tämä teki Suomen jäsenyyden tukemisen helpoksi Yhdysvalloille. Se on Scaparrottin mukaan myös selkeä viesti Venäjälle Euroopan yhtenäisyydestä.

Puolustusministeri Antti Häkkänen korosti, että nuoresta iästään huolimatta Kouvolan turvallisuuskonferenssi on jo vakiinnuttanut asemansa. Hän korosti, että Nato ja EU ovat molemmat Suomelle ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkökulmasta tärkeitä, toisiaan täydentäviä foorumeita. Naton kautta edistetään yhteistä sotilaallista puolustusta, EU:n kautta mm. eurooppalaista turvallisuutta edistävää lainsäädäntöä.

Presidenttiehdokkaat 2024 tentissä

Kouvolan Synergiakeskus Kohoassa presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Paavo Väyrynen keskustelivat muun muassa Nato-jäsenyydestä, ydinaseiden uhasta, tuulivoimasta ja presidentin tiedonantovelvollisuudesta.

Presidenttiehdokkaiden paneelia ja asiantuntijoiden puheenvuoroja pystyi seuraamaan sekä tapahtuman omien verkkosivujen kautta, mutta myös maan suurimmissa medioissa. Lähetystä pystyi seuraamaan YLE Areenassa, Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Iltalehden verkkosivuilla. Lisäksi puheenvuoroja seurattiin aktiivisesti myös maakuntalehdissä, kuten Kouvolan Sanomissa.

Jalkautuminen Manskille täydensi turvallisuustapahtuman

Samanaikaisesti Kouvolan turvallisuuskonferenssin ja presidenttiehdokkaiden paneelikeskustelun kanssa järjestettiin perinteinen Viranomaiset Manskilla -tapahtuma, jossa eri viranomaiset jalkautuivat kadulle esittelemään kalustoaan ja toimintaansa. Tapahtuma täydensi hyvin maanantaisen turvallisuuspoliittisen tapahtumakokonaisuuden.

Katso verkkotallenne

Turvallisuuskonferenssin videotallenteen voi katsoa verkossa Kouvolan kaupungin YouTube-kanavalla tai Yle Areenassa (poistuu 18.10.2023). Lisäksi tapahtuman kahta paneelikeskustelua voi jälkikäteen katsoa ainoastaan Kouvolan kaupungin YouTube-kanavalla tämän linkin kautta.

Lisätietoja: www.kouvolanturvallisuus.fi