Turvallisuuspolitiikan isot nimet Kouvolaan

Kouvolan turvallisuuskonferenssi 2023 tuo turvallisuuspolitiikan kärkinimet Suomi Natossa -teemalla Kouvolaan maanantaina 18.9. Konferenssissa puhuvat muun muassa puolustusministeri Antti Häkkänen, kenraali Curtis Scaparrotti sekä Ukrainan ja Norjan suurlähettiläät. Presidenttiehdokkaiden 2024 näkemyksiä kuullaan Kohoa Synergiakeskuksessa järjestettävässä vaalipaneelissa.

Kouvolan kaupunki järjestää valtakunnallisen Kouvolan turvallisuuskonferenssin jo neljättä kertaa 18. syyskuuta 2023. Tämän vuoden teemana on Suomen asema Natossa. Konferenssissa pohditaan miten Nato-jäsenyys vaikuttaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä Pohjoismai­den ja Itämeren turvallisuustilanteeseen.

Turvallisuuskonferenssissa kuullaan Suomen turvallisuus- ja puolustusalan terävintä kärkeä niin politiikan, teollisuuden kuin tutkimuksenkin saralta. Ohjelmassa käsitellään turvallisuutta myös informaatiosodan näkökulmasta ja keskustellaan puolustusteollisuuden roolista sekä yhteiskunnan selviytymiskyvystä muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Näyttävä puhujalista

Myös tänä vuonna turvallisuus- ja puolustusalan huiput jakavat näkemyksiään turvallisuusympäristömme polttaviin kysymyksiin. Puheenvuorossa ovat tänä vuonna muun muassa Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen ja Naton Euroopan joukkojen aiempi komentaja kenraali Curtis Scaparrotti. Edellä mainittujen kanssa keskusteluun pohjoismaisesta yhteistyöstä Natossa osallistuu Suomen Norjan suurlähettiläs Wegger Christian Strømmen.

Konferenssin paneelikeskusteluissa kansainvälisen turvallisuuspolitiikan asiantuntijat pääsevät vaihtamaan näkemyksiä. Ukrainan sodan opetuksia käsittelevässä paneelissa on mukana Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, Novaya Gazeta Europen varapäätoimittaja Ekaterina Glikman osallistuu paneeliin informaatiovaikuttamisesta ja Accenturen edustaja kenraaliluutnantti (evp) Mary A. Legere keskustelee paneelissa suomalaisesta puolustusteollisuudesta.

Tilaisuudesta lähetetään livestriimi YLE Areenan välityksellä. Linkki striimiin avautuu tapahtumapäivänä YLE:n sivuilla sekä Kouvolan turvallisuuskonferenssin ja Kouvolan kaupungin kotisivuilla kouvola.fi.

Presidenttiehdokkaat tentissä

Presidenttiehdokkaiden 2024 näkemyksiä kuullaan Kohoa Synergiakeskuksessa järjestettävässä vaalipaneelissa. Keskustelun aiheena on ”Suomen rooli NATOssa ja NATOn rooli Suomessa – Millaista politiikkaa Suomi tekee allianssin jäsenenä?”

Mukana keskustelemassa ovat Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Paavo Väyrynen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Marko Junkkari Helsingin Sanomista.

Presidenttiehdokkaiden paneelikeskustelu on avoin yleisötilaisuus klo 11.45–12.45 ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä osana Kouvolan turvallisuuskonferenssin striimiä Yle Areenassa tai verkkosivulla kouvolanturvallisuus.fi.

Kouvolan turvallisuuskonferenssin ohessa järjestetään Kouvolan kävelykatu Manskilla yleisötapahtuma, jossa voi ihailla näyttävää kalustoesittelyä, toimintanäytöksiä sekä muita viranomaisten esittelypisteitä. Kouvolan kaupunki, Karjalan prikaati ja Kouvolan Ydinkeskusta ry toteuttavat tapahtumakokonaisuuden yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Kouvolan turvallisuuskonferenssi on Kouvolan kaupungin aloitteesta syntynyt tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2019. Turvallisuuskonferenssi on vakiintunut keskeisimmäksi keskustelufoorumiksi Suomen turvallisuuspoliittisessa vuosikalenterissa.